Het belang van MRP voor productiebedrijven
Voor producenten en distributeurs is een goed inzicht in hun inventaris cruciaal voor het maken van geïnformeerde managementbeslissingen. Material Requirements Planning (MRP) modules binnen een ERP systeem bieden niet alleen dit inzicht, maar het zorgt ook dat handmatig bijhouden van voorraadbeheer niet meer nodig is. Deze automatisering verhoogt de efficiëntie, verbetert klantenervaringen en misschien wel het belangrijkste: het geeft met historische data precieze schattingen over het verbruik van voorraad.
Ondanks de duidelijke voordelen van MRP zijn veel bedrijven angstig voor een beperking aan flexibiliteit van de organisatie. Het idee leeft dat een verregaande automatisering van deze bedrijfsprocessen de bedrijven de kans ontneemt om adequaat te reageren op veranderende omstandigheden.
Voorraad Tracking
Met MRP software kunnen bedrijven bepalen hoeveel inventaris zij op ieder moment hebben in hun magazijnen. Dit geeft hen het inzicht dat nodig is om te weten hoeveel voorraden er nog moeten worden ingekocht. De meeste ERP en MRP software-oplossingen bieden ook duidelijke weergave van historische gebruiksgegevens om organisaties in staat te stellen toekomstig gebruik nauwkeurig te voorspellen. Met deze voorspelling weet u dus meteen hoeveel u bij moet bestellen en u kunt uw klanten informeren hoeveel productie er met de huidige voorraden mogelijk is.
Door het vastleggen van wekelijkse data over historisch gebruik stelt MRP u in staat stelt om sneller te reageren op veranderingen in de vraag en uw inkoopprocessen te stroomlijnen. Dit zal leiden tot een aanzienlijke daling 'out of stocks' en 'back orders'.
Klantenservice
Net als bij iedere andere branche is ook in de productiesector klantenservice een onmisbaar onderdeel van het zaken doen. Of het nu gaat over de kwaliteit van het product, uw levertijd, leveringsbetrouwbaarheid of het oplossen van problemen: uw klanten verwachte onmiddellijke en adequate communicatie en hulp.
Door het handhaven van nauwkeurige inventarisatie niveaus via MRP-software kunnen organisaties hun klantenservice naar een nieuw niveau tillen. De klanten zijn altijd real-time op de hoogte van de beschikbaarheid van het product, eventuele problemen en de levertijden. Meer transparantie kunnen zij eigenlijk niet wensen.
Ok, voorraden zijn belangrijk. Wat is dan het verschil met WMS?
MRP wordt vaak verward met Warehouse Management Systemen (WMS). Toch zijn er duidelijke verschillen. MRP beschrijft de meest effectieve fabricage en productieplanningsbesluiten om er voor te zorgen dat de ingekochte middelen van een productiebedrijf zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Terwijl MRP dus wordt gebruikt bij de planning van het gehele productieproces houdt WMS zich alleen bezig met het beheer van geproduceerde eindproducten in het magazijn. MRP houdt rekening met factoren zoals capaciteitsplanning bij het bepalen van de hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn in het productieproces. Aan de andere kant zijn WMS systemen vooral bezig met order picking, routing binnen het magazijn en transport.